2013. március 16., szombat

Samsung Galaxy S4: az okostelefonok császára megérkezett

Vártam a cikkel egy napot. A sok ezer ember kint volt a hidegben elakadva segítségre várva, nem lett volna etikus belekezdeni egy felsőkategóriás okostelefon bemutatásába. Remélem már sehol sincs nagyobb gond. Szinte minden fontosabb hírportál lehozta már a hírt, így nekem már csak egy összefoglaló jutott. Ennek ellenére, egy elégedett S3 tulajdonosként,  szeretnék megannyi fel sem tett kérdésre választ adni, és felvetni néhány máshol nem olvasott kérdéskört.

Az igazi androidosokat, ahogy engem is, csak a vas érdekelt. Ez a fix! Szoftvert olyat raksz rá, amilyet szeretnél. A tegnapi show valóban talán túl giccses volt, de ne felejtsük el, nem nekünk geekeknek, hanem az amerikaiaknak készült, akiknek egy 100-as szög is egy integrált áramkörnek tűnik. Az 50 perces műsör rendben volt. Pénzt nem sajnálva folytatták a napokban felbukkanó kisgyerek történetét a titokzatos nagy fehér dobozzal.




A doboz pedig kegyetlenül kinyílt, és elénk tárult a Samsung 4 generáción át csiszolt műalkotása. S3 tulajként én mondom nektek ez a tökéletes telefonforma!



A HTC One radikálisan szögletes, az élén szintén kopásra hajlamos futtatott felülete pedig túlzás. A kijelző alatt elhelyezett hangszórórács akusztikája csodálatos lehet, amikor hüvelykujjal átnyúlsz felette. A telefon élete nagy részét a zsebedben tölti a zsebpiszok mellett, nem feltétlenül jó dolog a lyuggatott rács a készülékházon. A hátlap nagyon nagy rádiusza miatt a készülék átmehet libikókába, ha a szélén kell megnyomnod kijelzőt. De még nem láttam élőben, lehet csak képeken tűnik ilyen borzalmasnak. 1,5 évig voltam egy teljesen alumíniumházú HTC Legend tulajdonosa. Tapasztalatból mondom, hogy sokkal jobb használni egy polikarbonát készülékházat. Az éles élek nagyon sérülékenyek, egy tartós használati tárgynál nem biztos, hogy ez a legjobb választás.


Ízlésesen kerekített sarkok, tökéletes illesztés, hibátlan anyagválasztás. Már az S3 görbített üvegkijelzőjét megpillantva is elfogott az extázis. A forma bejött az embereknek, talán már az 50 millió eladott példányon is túl vannak az elődmodell eladási adatai. Mintha egy ékszert fognál a kezedbe, és a levegőtől is óvni akarod, de a Gorilla Glass 3 kijelző, és a készülék oldalát védő új alumínium szegély rendíthetetlenül meg fogja védeni a külső behatásoktól.


Az S3 formavilágától nem tér el nagyban. A konkurencia minden telefonja ugyanúgy néz ki, és ez a tény rendben van, de ha a Samsung marad egy picit ugyanazon a vonalon, akkor az már nem OK, ki érti ezt? Szerintem csak így próbálják kompenzálni a változás iránti igényüket. A sarkok lekerekítésének mértékét kicsit csökkentették. A Home gomb formája trapézról téglalapra változott, mérete kicsit növekedett. Tapasztalatból mondom, hogy ez nagyban javítani fogja az új készülék kezelhetőségét. Örülök neki, hogy nem tűnt el teljesen, mert megborult volna a készülék szimmetriája. Ha szemből megnézed az S4-et, látni hogy a kijelzőnövekedés miatt a hasznos terület megnőtt, a kávák elvékonyodtak, ami szintén a készülék szépségét növeli.


Ha az elmondottak tudatában rápillantasz például egy iPhone 5-re, akkor a nagy felső és alsó kihasználatlan káva, a kőkorszaki nagy kör alakú Home gomb a gagyiság érzetét keltheti. Ugyanaz a tendencia figyelhető meg, mint az LCD televízióknál. Minél vékonyabb a káva, annál profibbnak tűnik a cucc.


A 4,8 colos kijelzőt 5 colosra (4,99) cserélték úgy, hogy 0,8 mm-rel kisebb lett a szélesség, és 0,7 mm-rel vékonyabb lett a vastagság, és 3 g-mal könnyebb lett a súly. Itt kezdődik kérem szépen a bravúr! Így aki megszokta az S3 méretét, gond nélkül fogja tudni használni az S4-et is! Szerencsére a ténnyel, hogy megint nőtt a telefon már nem tudnak ekézni minket. Ez a méret a legmegfelelőbb egy felsőkategóriás okostelefon számára. Aki mást mond hazudik, szép lassan a későn eszmélő konkurencia is igazodni fog ehhez a mérethez. A 3,5-ös és a 4-es kijelző már kevés. Ha huzamosabb ideig használsz 5 col körüli méretet, akkor egy iPhone-t a kezedbe véve elfog a röhögőgörcs az egérmozi láttán. Sok cikkben bírálják a tepsi méretet. Nem a felhasználókkal van baj, hiszen ők sem hazudnak. Észre kéne venni, hogy az IOS működése kisebb kijelzőhöz igazodik. A vissza gombnak nincs a készülék alján dedikált terület (androidnál jobb alul), ezért a felhasználónak át kell nyúlnia a kijelzőn átlósan. Erre sajnos 3,5 col felett fogásváltás nélkül egy átlagos hüvelykujj valóban nem képes. Ideje lenne észrevenni, hogy ez a rossz elrendezés hátráltatja a kijelzőnövekedést. Sajnos megoldás helyett buta magyarázatokkal van tele az internet, és a hívők ezt sulykolják mindaddig, amíg más útmutatót nem kapnak. Például az iPad mini kiadása után számomra rejtélyes módon megváltoztatta hirtelen az ideális táblaméretet. Szerintem az ideális táblaméret a 7-8 col egyébként, de ezt majd egy másik postban fogom elmagyarázni, belátható érvekkel, mint itt. Szóval a kijelző méretéről vitatkozni egy iPhone felhasználóval olyan, mintha arról beszélgetnénk, hogy miért nem jobb egy nagyobb mell. Egy olyannal szócsatázol, aki eddig csak kis mellett fogott, nagyot is csak egy pillanatra talán, de az sem volt sose az övé. Ugye biztosan volt dolgod neked Olvasónak is olyannal, aki még mindig a kis kijelzős butatelefonokra esküszik. Érveket is hoz fel mellette miért is jobb az. Ugye Te is csak elmosolyodsz rajta:-) No látod, éppen így teszünk mi androidosok is. Le is fotóztam: egy Galaxy Ace (3,5 col) bal felső sarkát simán el lehet érni fogásváltás nélkül, de egy 4,8 colos S3-nál ez már szinte lehetetlen, hiszen 2 cm hiányzik. Az Android működése úgy van kitalálva, hogy a bal felső sarokban az ujjunkkal nincs teendő, hiszen a jobb alsó sarokban lévő virtuális Vissza gomb teljes mértékben kiváltja azt. Ha ezt a tényt elfogadják az Apple felhasználók, akkor jó úton haladnak. Tudom egyszerűbb a konkurenciát fikázni, de mivel már csak az Apple nem lépett ez ügyben, így igen viccesen festenek azok, akik 2013-ban ezt a hátrányt előnyként élik meg.


A felbontás 1280x720-ról (306ppi) 1920x1080-ra (441ppi) nőtt. A kijelző oldalaránya, és pixelszáma a szabványt követi, ami a távirányító alakú iPhone 5-höz képest mindenképpen előnyként könyvelhető el. A pixelháborút még nagyobb kijelzőn is a Samsung nyerte.


A készülék megkapta az általánosnak nem mondható infravörös hő és páratartalom szenzorokat is. Leírva csak 3 szó, de nagyon praktikus, más platformon még nem látott alkalmazások építhetők köré. Gondolok itt arra, hogy kivált mondjuk egy TV távirányítót, vagy az internetes adatokkal kiegészítve átalakul a készülék egy helyi időjárás-előrejelző állomássá. Ezek a kis pluszok hatalmas előnyt kovácsolnak a készüléknek. Az Octa Core processzor is forradalmi kérem szépen, vegyük észre! Mindenki hibásan 8 magos processzornak hívja. A 8 mag helyesen 4+4 mag. Nem a teljesítménynövelés, hanem kizárólag az energiatakarékosság miatt jött létre. De hiszen ezt a megoldást már előszeretettel használják a fejlettebb notebookok is. 2 videokártya van beépítve. A kisebb számításoknál, ami lefedi a napi használat nagy részét, a gyengébb de kevesebbet fogyasztó kártya ketyeg, majd amikor nagyobb feladat elé állítjuk a gépet, akkor átáll a nagyobb teljesítményű kártyára. Készenléti időt nem mondtak az előadáson, de szerintem, mivel az Episode 1 jelző az előadás folytatását sejteti, a 2. részben egy olyan készenléti időt fognak benyögni, ami rögtön el fogja adni a készüléket minden egyéb sallang nélkül is. Az aksi 500 mAh-val nőtt, és a készülék 2 GB memóriával rendelkezik. Sokak asztali konfigurációjában nincs ennyi memória. A készülék rettentően gyors, már az S3 is maga mögött hagyta konkurenciát, de az új android verzióval (5?) huzamosabb ideig császár fog tudni maradni.


Sem a Google, sem a Samsung programozói nem pihentek. Az android szemmel láthatóan és mérhetően egyre jobban optimalizált lesz (lett). Hála az égnek hogy nem egy kézben van a hardver és a szoftver fejlesztése. A konkurencia termék felhasználói ezt a előnyt is képesek hátrányként megélni. Szerencsére mi felhasználók emiatt dupla annyit kapunk. A jelenlegi 4.2.2-es Android a világ legfejlettebb, legjobban testre szabható, és legdinamikusabban fejlődő operációs rendszere. A most bemutatott hardverrel minden konkurenciát tartósan a mélybe lök. A Samsung mérnökei is egy rakás újdonságot mutattak be. Cyanogenmod alapú Custom ROM-mal szoktam használni a telefonjaimat, így az alap Samsung ROM számomra annyira nem fontos dolog. Írtam a post elején, hogy nekem csak a vas kell. Aki benne van az Android körforgásban, az jól tudja, hogy a Cyanogenmod csapat a gyárinál sokkal optimalizáltabb és frissebb ROM-okat biztosít nagyon sok készülék számára. Biztos vagyok benne, ha a gyári IOS-re is lenne ilyen alternatíva, felhasználók tízmilliói cserélnének le (mint a jailbreakelés).  Természetesen azért kitérek rá, hogy mit tud az eredeti ROM.


A fenti videó a lebegő érintés (floating touch) funkciót mutatja be a gyakorlatban. A többi újdonságot egy kis demóvideóban szintén megnézhetjük.


A mostani mottó: Life companion. A telefon élettársunkká szeretne válni, és minden bizonnyal sikerülni is fog ez neki. Különösen fontosak ezek az újdonságok egy látszólag stagnáló feljettségi szinten. De akkor lássuk is tételesen, hogy miről van szó:

Dual Camera mód: a két kamera egyszerre tud rögzíteni, így nem csak az eseményt, hanem a kamerázó reagálását is rögzíteni tudjuk. Be kell látni, néha ez fontosabb dolog, mint maga az esemény. Természetesen a Dual Video mód jól használható videóhívás közben is.
Drama Shot: time-lapse-szerű funkció.
Sound & Shot: a képe rögzítése mellet a háttérhangokból is mintát vesz a hangulat könnyebb felidézése miatt.
Story Album: a fotók metaadatai alapján albumokba rendezni a fotókat.
Share Music: segítségével akár 8 készüléken is szinkronban lejátszható ugyanaz a zene.
Smart Pause és Smart Scroll, Smart Rotation: a legmisztikusabb funkciók. A videólejátszás szünetel, ha a felhasználó nem nézi a készüléket. A másik 2 funkcióról is idővel majd meg fognak jelenni demonstrálóvideók.
Air View és Air Gesture: műveletek adhatók ki a képernyő érintése nélkül.
Voice Drive: autóvezetés közben nyújt segítséget, hogy jobban a vezetésre tudjunk koncentrálni.
WatchON: set-top box-ot, TV-t, és egyéb háztartási berendezéseket képes működtetni.
S Health: nem új funkció, inkább az új érzékelők köré épített egészségmegőrző szolgáltatás.

A készülékről rengeteg cikk fog megjelenni mostanában. Mindenki hasonlítgatni fogja a konkurenciákoz, magyarázkodások fognak kezdődni. Természetesen az előnyöket hártányként fogják előadni, de mi tudjuk, hogy hamarosan kezünkbe tarthatjuk a jövőt. Természetesen nekünk samsungosoknak jó ha beszélnek a készülékről. Szinte minden iPhone-al foglalkozó oldal lehozta az új készülék érkezését, ami azért csak jelent valamit:-)

A kiszivárgó videókból nyert adatokkal már lehet hasonlítgatni a teljesítményét az S3-hoz. Természetesen ezt én is meg fogom tenni ezen az oldalon, hiszen sikerült megszereznem a 4.2.2-es SW-t. Lehet lesznek apró videók is, de előre láthatólag csak így cikk formájában fogom kivesézni a dolgot. Szép napot, és ne felejtsétek: az S1 felidegesítette, az S2 beérte, az S3 legyőzte, az S4 meg táncol az iPhone hamvain. Freddy voltam, sziasztok.

18 megjegyzés:

  1. "az okostelefonok császára"

    Erről a császár új ruhája c. történet jut eszembe, mert ez a csásázár biza meztelen..


    "Az igazi androidosokat, ahogy engem is, csak a vas érdekelt. Ez a fix! Szoftvert olyat raksz rá, amilyet szeretnél."

    Ha a gyártók is így gondolnák, akkor hamar felkopna az álluk. A geek közönség ugyanis a vásárló közönség alig 1%-át teszi ki, így ha ez lenne az alapszemlélet, akkor az Android hamar a Windows Mobile sorsára jutna.
    Mellesleg nem rakhatsz rá olyan szoftvert amilyet akarsz, mert egyrészt meg kell várnod, míg kijön a CM adott készülékre portolt megoldása, ami valljuk meg mostanság elég gyengén szokott sikerülni. No meg ki az a marha, aki megvesz egy 200 eFt-os készüléket és rárak egy alap rendszert amivel elveszti mindazt a szoftveres többletet, amivel az adott készülék rendelkezik?


    "A HTC One radikálisan szögletes, az élén szintén kopásra hajlamos futtatott felülete pedig túlzás."

    A gagyiműanyag szappantartóforma a túlzás, a Samsung sajnos képtelen önállóan alkotni valamit ami design téren értékelhető.

    "A kijelző alatt elhelyezett hangszórórács akusztikája csodálatos lehet, amikor hüvelykujjal átnyúlsz felette."

    Mert ugye a hátoldalon elhelyezett mini hangszóró akusztikája annyira élvezetes, főleg, hogy kézben tartva, asztalra letéve takarásba kerül.

    "A telefon élete nagy részét a zsebedben tölti a zsebpiszok mellett, nem feltétlenül jó dolog a lyuggatott rács a készülékházon."

    Kár, hogy az S3, S4 és a Note-ok előlapi hangszóróját ugyanilyen lyuggatott rács védi :D

    "Tapasztalatból mondom, hogy sokkal jobb használni egy polikarbonát készülékházat. Az éles élek nagyon sérülékenyek, egy tartós használati tárgynál nem biztos, hogy ez a legjobb választás."

    Saját és jó pár ismerős tapasztalata pont ellentétes.
    A saját Note 2-m és ismerősöm S3-a pár nap után tele volt mikrokarcokkal (az utóbbinál a keretről is pattogzik a fém színű bevonat), míg az iPad 3-on, anyám Xperia P-jén és kollégám iPhone 5-én fél év után sincs egyetlen karc sem, pedig egyik sincs tokban.

    "Már az S3 görbített üvegkijelzőjét megpillantva is elfogott az extázis. A forma bejött az embereknek, talán már az 50 millió eladott példányon is túl vannak az elődmodell eladási adatai. Mintha egy ékszert fognál a kezedbe, és a levegőtől is óvni akarod, de a Gorilla Glass 3 kijelző, és a készülék oldalát védő új alumínium szegély rendíthetetlenül meg fogja védeni a külső behatásoktól."

    Ennyire senkit nem láttam még, hogy megette a marketing bullshitet…
    A széleken elkeskenyedő üveg jól néz ki, de több gond van vele. Az egyik, hogy lényegesen sérülékenyebb (ezt több tucat S3-as törésteszt videó ékesen prezentálja), a másik, hogy nem helyezhető fel rá normális kijelző fólia.
    Az utóbbira pedig eddig is szükség volt, a Note 2-met 3 napig használtam fólia nélkül (eddig tartott, míg leszállították) és ezalatt már megjelentek a kijelzőn hajszálkarcok, érdekes, hogy az iPadem lassan 1 éves és fólia nélkül is makulátlan a kijelzője. Persze vitatkozhatsz, de mint a videódból tudjuk, a saját készülékedet is beburkoltad tokba és fóliába (gyakorlatilag nem ismerek olyan S3, vagy Note usert /pedig több tucattal tartok kapcsolatot/ akik gyári megjelenésében használnák a készüléküket, mert annyira sérülékenyek).

    VálaszTörlés
  2. "A konkurencia minden telefonja ugyanúgy néz ki"

    A konkurencia ilyen jellegű változás után marad az előző számozásnál és utána rak egy S betűt :D

    "Ha az elmondottak tudatában rápillantasz például egy iPhone 5-re, akkor a nagy felső és alsó kihasználatlan káva"

    Aminek komoly oka van és azt úgy hívják ergonómia.
    Majd próbálj mozgás közben filmezni, vagy ablakon kihajolva fotózni az S4-el, egyből rájössz mire is jó a vastagabb káva alul, felül. :)
    Tudod az Apple-nél a tervezők azt is figyelembe veszik, hogy a készüléket nem csak állítva akarja az ember használni, hanem fektetve is, amikor viszont érdemes hagyni helyet arra, hogy meg is tudd biztosan fogni anélkül, hogy vagy a kijelzőbe érj bele, vagy (mint a Samsung készülékeinél könnyedén) ne aktiváld a gombokat, mindezt úgy, hogy közben ne takard ki a hátoldalon a kamerát sem.

    Ez számomra pontosan egy negatívum, ami tipikusan a használhatóságot áldozza fel a design oltárán.


    "Ugyanaz a tendencia figyelhető meg, mint az LCD televízióknál. Minél vékonyabb a káva, annál profibbnak tűnik a cucc."

    Az LCD TV-t még egyszer sem próbáltam kézben tartva használni, no meg nem igazán terjedtek el még az érintőképernyős TV-k sem, lehet ezért nem probléma ott ez a megoldás :D

    "A vissza gombnak nincs a készülék alján dedikált terület (androidnál jobb alul), ezért a felhasználónak át kell nyúlnia a kijelzőn átlósan."

    Azt se felejtsd el, hogy egy 5" körüli eszköznél, főleg ahol ennyire vékony felületet kaptak alul az érintő gombok, lenyúlva igen könnyen kibillenhet a kezedből a készülék, amit a fényes/síkos készülékház mintha szorgalmazna is.
    Erre a problémára valójában a gesztus vezérlés lesz a megoldás, mindkét gyártó gondolkodik ilyesmin (lásd a Samsung integetős megoldását, vagy az Apple gesztusvezérlését /bár én az utóbbit jobb ötletnek tartom, mert ha három ujjal seprem arrébb a látott tartalmat azon nem fog a fél város röhögni, mint ha integetek a kijelző felett :) /).

    "Például az iPad mini kiadása után számomra rejtélyes módon megváltoztatta hirtelen az ideális táblaméretet."

    Hülyeség!
    Nincs olyan, hogy ideális tablet méret, mert a felhasználás szabja meg, hogy mi az ideális.
    Pl. otthoni használatra a 9-10"-os kijelzőméret szerintem az ideális, hurcoláshoz, meg a 5,5-6", ami valóban elfér az ember zsebében. A 7-8"-os tabletek inkább kompromisszumot jelentenek, mert valójában nem elég nagyok a kényelmes olvasgatáshoz, viszont elég nagyok ahhoz, hogy táskát kelljen miattuk cipelni.

    "Le is fotóztam: egy Galaxy Ace (3,5 col) bal felső sarkát simán el lehet érni fogásváltás nélkül, de egy 4,8 colos S3-nál ez már szinte lehetetlen, hiszen 2 cm hiányzik."

    Attól, hogy neked kicsi… a tenyered :) még nem jelenti azt, hogy másnak is az. Én lazán elérem Note 2-n is a kijelző bal felső sarkát, igaz, ha tőlem kapsz egy pofont, utána már nem kelsz fel :D

    "Az Android működése úgy van kitalálva, hogy a bal felső sarokban az ujjunkkal nincs teendő, hiszen a jobb alsó sarokban lévő virtuális Vissza gomb teljes mértékben kiváltja azt."

    Az android felhasználók akik a kisebb kijelzőre esküsznek nem is a bal sarok miatt anyáznak, hanem a notifikációs sáv elérése és a kényelmes hordozhatóság hiánya miatt.
    Itt is el kell fogadni azt a tényt, hogy rendszertől függetlenül mások az emberek igényei.
    Az Androidos gyártók meg szinte készakarva terelik a vásárlók jelentős részét az Apple boltjaiba, mert nem hajlandók kisebb kijelzős készüléket high-end hardverrel szerelni (gondolj csak a nevetséges S3 Minire, aminek a formáján kívül nem sok köze van az S3-hoz és csúcs hardverhez).

    VálaszTörlés
  3. "A felbontás 1280x720-ról (306ppi) 1920x1080-ra (441ppi) nőtt."

    A pixel kiosztás meg maradt pentile, ami az S3-nál is sokakat zavart, meglátjuk, hogy az S4-nél mennyire lesz ez probléma (kevesebb szín, sávosodás, "szőrős" betűkép).

    "A kijelző oldalaránya, és pixelszáma a szabványt követi, ami a távirányító alakú iPhone 5-höz képest mindenképpen előnyként könyvelhető el."

    Az iPhone 5 is 16:9-es oldalarányt követ és a pixelszáma is szabványos, bár nem a HD szabványt, hanem az iOS szabványát követi.

    "A pixelháborút még nagyobb kijelzőn is a Samsung nyerte."

    Per pillanat, de ne felejtsük el, hogy ha az Apple is növelni akarja a telefonja felbontását, akkor a következő állomás az 1280x2272, ami 4, vagy akár 5"-on is eléggé szép számnak tűnik :)

    "Az Octa Core processzor is forradalmi kérem szépen, vegyük észre!"

    Szegény usákok ezt nem fogják megtapasztalni, nekik a lényegesen lassabb Snapdragon S4 Pro-t kapják.
    Mondjuk egy lényeges pontot ki is hagytál, mégpedig a végre méltó teljesítményű GPU-t, a PowerVR SGX-544MP3-al már versenybe tud szállni a konkurens készülékeivel, az eddigi Mali400-as bohóckodással még a startvonalhoz sem állhatott az előd.

    "A készülék rettentően gyors"

    Egyelőre ez sajnos nem igaz. Jó barátom kint volt a bemutatón, kézbe tudta venni a készüléket és szerinte jelenleg még sok tekintetben az S3-asa is gyorsabbnak tűnik és jó pár a bemutatón elhangzott funkciót még nem is tudja, mert a szoftvere nincs kész. Mondhatni egy előzetes béta szoftver futott a bemutatott készülékeken.
    A Samsungos emberkék szerint még 4 komoly fejlesztési hét van hátra, mielőtt a készülék a polcokra kerülhet, de haverom szerint nagyon valószínű, hogy vagy csúszni fognak, vagy nem igazán kész szoftverrel fog bemutatkozni a készülék.

    "Az android szemmel láthatóan és mérhetően egyre jobban optimalizált lesz."

    Sajna, ez pont nem igaz.

    "Hála az égnek hogy nem egy kézben van a hardver és a szoftver fejlesztése. A konkurencia termék felhasználói ezt a hátrányt is képesek előnyként megélni."

    Mivel ez valóban előny, megfelelően optimalizált szoftvert úgy tudsz legkönnyebben írni, ha te magad fejleszted ki a hardvert, amin futni fog. Aki bármi mást mond, az dilettáns és egyáltalán nem ért a témához.

    "A jelenlegi 4.2.2-es Android a világ legfejlettebb, legjobban testre szabható, és legdinamikusabban fejlődő operációs rendszere."

    A testre szabhatóság igaz, a fejlődési sebesség is, hisz már fél évente kijön egy újabb rendszer. Kár, hogy ezeket 1 év csúszással használják fel a gyártók és az is kár, hogy valódi innovációt ezek a fejlesztések nem nagyon tartalmaznak, csak innen-onnan átvett ötleteket.

    "A most bemutatott hardverrel minden konkurenciát tartósan a mélybe lök."

    Inkább a konkurenciának kedvezett ez a készülékbemutató (a netes reakciókat olvasva).
    Az Androidos vásárlók inkább a HTC One-t választják, a tőzsde meg elkönyvelte, hogy a trónfosztás elmaradt és az Apple részvényei elindultak felfele.

    "Cyanogenmod alapú Custom ROM-mal szoktam használni a telefonjaimat, így az alap Samsung ROM számomra annyira nem fontos dolog."

    Vagyis lemondasz mindenről, amitől a készüléked több, mint a tucatnyi gyártó egyéb készüléke?
    Én alapból nem használok CM romot, mert egy részt nem támogatja az ExFat fájlrendszert, fat32-vel bohóckodjon akinek két anyja van, másrészt szinte semmi feature-t nem támogat, ami miatt a készülékem megvettem.

    "Cyanogenmod csapat a gyárinál sokkal optimalizáltabb és frissebb ROM-okat biztosít nagyon sok készülék számára."

    És emiatt lényegesen butábbat is.

    "Biztos vagyok benne, ha a gyári IOS-re is lenne ilyen alternatíva, felhasználók tízmilliói cserélnének le (mint a jailbreakelés)."

    Az Android felhasználók jelentős része még csak nem is rootol, nem, hogy romokat cserélgetne :D
    A geek csoport alig 1%-ot tesz ki, gyakorlatilag elhanyagolható tényező a gyártók szemében.

    VálaszTörlés
  4. "Dual Camera mód:"

    Marhaság, jó poén lesz majd a fotón, ahogy rákerülsz, miközben gúvadó szemmel próbálod megalkotni a képet :D

    "Drama Shot: time-lapse-szerű funkció."

    Amit megkapsz egy anim-gif-ben. Vicc.

    "Sound & Shot: a képe rögzítése mellet a háttérzajból is mintát vesz a hangulat könnyebb felidézése miatt."

    No komment….
     
    "Story Album: a fotók metaadatai alapján albumokba rendezni a fotókat."

    Ez végre egy jó funkció.

    "Share Music: segítségével akár 8 készüléken is szinkronban lejátszható ugyanaz a zene."

    Kedvenc bloggeredet idézve: cigánydiszkó 2013..

    "Smart Pause és Smart Scroll, Smart Rotation: a legmisztikusabb funkciók. A videólejátszás szünetel, ha a felhasználó nem nézi a készüléket."

    Ha nem akarom nézni, akkor rábökök és megáll, de nekem ne álljon meg, ha csak félrenézek valamiért.

    "A másik 2 funkcióról is idővel majd meg fognak jelenni demonstrálóvideók."

    Mivel ezek még nincsenek is bent a szoftverben :)

    "Air View és Air Gesture: műveletek adhatók ki a képernyő érintése nélkül."

    Az Air View a cerka egyik funkciójának emulálása, szerintem jobb lett volna, ha megkapja a készülék a Note cerkáját.
    Az Air Gesture meg érdekes dolog, mert elvileg jó, ha piszkos az ember keze (bár kérdés, hogy akkor hogy kapcsolod be, mert erre nem alkalmas az AG), másrészt el tudom képzelni, amint valaki a buszon így lapozik és fél társaság rajta röhög.

    "Voice Drive: autóvezetés közben nyújt segítséget, hogy jobban a vezetésre tudjunk koncentrálni."
    WatchON: set-top boxot, Tv-t, és egyéb hézatrtási berendezész képes működtetni.
    S Health: nem új funkció, inkább az új érzékelők köré épített egészségmegőrző szolgáltatás."

    Ezek valóban jó megoldások.
    Az mondjuk más kérdés, hogy mennyire tud az utóbbival a Samsung betörni az orvosi műszer piacra, ahol az Apple már évek óta egyeduralkodó (a bemutatón láthattunk egy mérleget, ami az S4-el kommunikál, rövidesen jönnek a vérnyomás és vércukor mérők is).

    "Szinte minden iPhone-al foglalkozó oldal lehozta az új készülék érkezését, ami azért csak jelent valamit:-)"

    Uborkaszezon?
    Ha kijön az új iPhone, akkor arról fog minden oldal szólni és te is ahhoz fogod hasonlítgatni az S4-et :D

    "az S1 felidegesítette, az S2 beérte, az S3 legyőzte, az S4 meg táncol az iPhone hamvain."

    Akinek halálhírét keltik… :D

    Sajnos messze nem érte még be az Android az iOS-t, sem szolgáltatás kínálatban, sem stabilitásban, sem sebességben, sem az alkalmazások minőségében. Amíg ezek nem teljesülnek, addig adhat ki a gyártó bármilyen csúcs hardvert, az nem lesz más mint egy Lamborgini amibe egy Suzuki Swift motorját tették. Kívülről szép és látványos, de amikor menni kéne, akkor bizony köhögni fog.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a sok hozzászólást. Mindenre most nem szeretnék reagálni, de majd ha jobban ráérek, meg fogom tenni. De természetesen nincs igazatok mindenben, ezt tudnotok kell:-)

    VálaszTörlés
  6. A cikk kapcsan ami megmaradt bennem, es kerdeskent felmerult, hogy te foghattal mar mellet??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit vársz attól, akinek a mobilja az élettársa? :D

      Törlés
    2. Hogyne fogott volna! Kicsit szőrös volt ugyan az a mell, meg a gazdájának nagy volt az ádámcsutkája, viszont forrón csókolt...

      Törlés
  7. A kérdés hardcore geekek körében jogos lehet. Képzeld, én nemcsak abba az 1 %-ba tartozok, aki Cyanogenmodot használ, hanem az 1% 1%-ba is, aki már fogott mellett:-) Döbbenetes, ez a férfitársadalom 0,01%-a!

    VálaszTörlés
  8. Az S4 jelenlegi használati sebessége: http://www.youtube.com/watch?gl=HU&hl=hu&client=mv-google&feature=player_embedded&v=T_HneMYtbkY&nomobile=1

    Lag, lag hátán.. Az Androidnak 4+4 mag, 1,9 GHz és 2 GB RAM is kevés ahhoz, amit az iPhone 1 maggal 425 MHz-en röhögve megoldott. Szégyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Iphone 5 - lag - no comment
      http://www.youtube.com/watch?v=Ae0wX3B6B5c

      Törlés
    2. S4 videón az a bizonyos "lag", az a widgetek betöltése miatt van.
      Különböző, animált segédprogramok, amiket a főképernyőre lehet rakni és valós időben szedi ki a programokból, ezért akad ott.

      S3 óta létezik ez a fajta megjelenítés, viszont így látszik a widget, ami kint is lesz.

      A primitív iOS -en csak az ikonok vannak 6 éve...

      Törlés
    3. Lagolt az mindenhol, simán az oldalak mozgatásakor, a webböngészőben stb.

      Lehet mosdatni a szerecsent, de felesleges, ez a szoftver még félkész és ennyit tud.

      Törlés
    4. szánalmas almás vagy, lehet a géped laggolt mikor a videót nézted :DD

      Törlés
    5. Szánalmad droid fan vagy, nekem Androidos eszközeim vannak, de ettől még nem hazudok és nem dugom a fejem a homokba. A droid lagol és kész, ez van, nem lehet vele mit tenni, akinek nem tetszik, az vegyen iPhone-t, vagy WP-os készüléket, akit meg nem, az meg ne tagadja, mert elég viccesnek hat.

      Törlés
    6. Nekem androidos telóm van és nem laggol.

      Törlés
    7. Kolléganőm szerint sem lassú a Galaxy Duo-ja :)

      Törlés
  9. "Samsung Galaxy S4: az okostelefonok császára megérkezett"
    Mármint a Samsung telók császárára gondolsz, ugye?

    VálaszTörlés